Eggplant ( بادمجان ) گیاهی نیمه گرمسیری است از خانواده  سیب زمینیان ( solanaceae )  که بومی کشور هند و سریلانکا میباشد و به علت داشتن میوه هایی خوش عطر و طعم امروزه در همه جای دنیا کاشته میشود.

چین از قرن نهم هجری شروع به کشت و زرع این گیاه کرد‌.

تجار انگلیسی این گیاه را در قرن هفدهم میلادی از گینه وارد انگلستان کردند و آن را به‌نام کدوی گینه‌ای می‌نامیدند‌.

بادمجان در تمام مدت سال وجود دارد و در آمریکا‌، ایالات فلوریدا‌، تگزاس‌، لویزیانا و نیوجرسی بیشتر محصول بادمجان آمریکا را کشت می‌کنند‌.


بادمجان گیاهی است یکساله و دارای ساقه نسبتاً ضخیم و پوشیده از کرک.

ارتفاع ساقه آن تا ۷۰ سانتی‌متر می‌رسد‌.

برگ‌های آن بیضی شکل با نوک باریک میباشند ، این برگهای درشت بین 10 تا 20 سانتیمتر طول و بین 5 تا 10 سانتیمتر عرض دارند .

گل‌های آن بنفش و یا سفید رنگ است‌.

میوه این گیاه دراز و باریک و یا گرد‌، به رنگ‌های بنفش‌، سیاه‌، زرد و سفید دیده می‌شود‌.

بادمجان بسیار خوش عطر و طعم است و این میوه دارای گوشتی سفید است که پس از برش به سرعت قهوه ای رنگ خواهد شد . طول میوه این گیاه بین 12 تا 30 سانتیمتر است و قطر آن 3 سانتیمتر میباشد .


شرایط رشد گیاه بادمجان به شرح زیر است : 


خاک : خاک شنی ، ماسه ای ، غنی وخوب زهکشی شده.

نور :آفتاب کامل .

دما : دمای بین 21 تا 46 درجه .

بادمجان در تمام فصول موجود میباشد فقط نباید در معرض سرما قرار داشته باشد.

آبیاری : به طور متوسط صورت گیرد.


خواص داروئی: 


از نظر طب قدیم بادمجان گرم و خیلی خشک است . بادمجان بر خلاف آنچه که عوام اعتقاد دارند که بی بو و خاصیت است دارای خواص زیادی است . 

مهمترین خاصیت آن کم کالری بودن آن است که غذای بسیار خوبی برای کسانی است که می خواهند وزن کم کنند زیرا دارای ویتامین و مواد معدنی نیز می باشد .

- بادمجان را حتما باید بحالت کاملا رسیده مصرف کرد زیرا خام آن طعم تلخ درد و در آنهائیکه آسم و برونشیت دارند باعث تحریک این بیماریها می شود.

-بادمجان اثر نرم کننده و مدر درد .

-بادمجان بعلت درا بودن آهن در رفع کم خونی داروی موثری است .

-بادمجان را می توان برای از بین بردن ورم و التهاب روی عضو ملتهب گذاشت .

-دانه بادمجان ایجاد یبوست می کند .

-ریشه بادمجان و شاخه های خشک شده و برگهای آن اثر بند آورنده خون را دراست و قابض بوده و می توان در آن برای درمان احتلام بانه و انواع خونریزیها استفاده کرد.

-بادمجان پادزهر خوبی برای مسمومیت های حاصل از خوردن قارچ سمی است .

-خوردن بادمجان گرفتگی رگها را باز می کند و شخص را از خطر سکته قلبی محفوظ می درد .

-بادمجان برطرف کننده یبوست است .

-برگها و پوست سیاه بادمجان را اگر بجوشانند این جوشانده درمان اسهال خونی است .

-جوشانده ریشه بادمجان درمان بیماری آسم است.

-بادمجان مقوی معده است .

-آب زردرنگی که در موقع نمک زدن و گذاشتن بادمجان از آن خارج می شود برای خشک کردن عرق دست و پا بهترین دارو است و اشخاصی که دست و پایشان مرتب عرق می کند باید دست و پای خود را با آن چند بار در روز بشویند تا از شر این مرض آسوده شوند.

-اگر بادمجان را بسوزانند و خاکستر آن را با سرکه خمیر کنند و به زگیل بمالند زگیل کنده خواهد شد .

- از بادمجان می توان به عنوان مسکن برای تسکین در استخوان شکسته و ضرب خورده استفاده کرد بدین طریق که باید بادمجان را در فر بگذارید که نیم پز شود و سپس آب آنرا با فشار بگیرید و بعد بمقدر نصف این مقدر آب به آن شکر قهوه ای اضافه کنید آنرا هم بزنید و بنوشید.

-با تحقیقاتی که جدیدا روی موشهای آزمایشگاهی انجام شده نتیجه گرفته اند که بادمجان دارای یک ماده ضد تشنج است که در درمان بیماری صرع اثر بسیار خوبی درد . بنابراین اشخاصی که تشنج دارند و یا مبتلا به این بیماری می باشند بهتر است که از بادمجان استفاده کنند.

بهترین طریقه پخت بادمجان آب پز کردن و یا پختن در فر است زیرا سرخ شده آن سنگین شده و برای معده های ضعیف مناسب نیست .

مضرات :

بادمجان با همه خواصی که گفته شد نباید مورد استفاده اشخاصیکه بواسیر و یا درد چشم دارند قرار گیرد زیرا بیماری آنها را تشدید می کند .

اینگونه اشخاص اگر می خواهند بادمجان بخورند بهتر است آنرابا گوشت و روغن و یا سرکه بپزند و بخورند .


تکثیر گیاه بادمجان به روش کاشت بذر و به شرح زیر میباشد : 


تهیه خاک یا بستر کاشت: بهتر است 3 پیمانه ماسه بادی به اضافه 2 پیمانه خاک زراعتی سطح الارض به اضافه یک پیمانه کود حیوانی کهنه گاوی یا گوسفندی را با هم مخلوط نموده سپس با الک یا وسیله ای سرند نموده و در گلدان تا نصفه پر نمود و پس از صاف کردن سطح گلدان ها روی سطح خاک را با ماده ای به نام کوکو پیت (فرآورده نرم از پوسته های رشته ای نارگیل) یا خک برگ نرم یا پیت ماس پوشانده و بذر را در سطح صاف پیت ماس یا کوکوپیت می پاشیم و روی بذور را مجددا در حد نیم تا یک سانتیمتر توسط کوکو پیت یا خاک برگ می پوشانیم. 

گلدان های کاشته شده را بلافاصله با یستی با آب پاش و آب اسپری شده آبیاری و در محلی گرم مانند گلخانه قرار داد(درجه حرارت گلخانه در شبهای سرد از 15 درجه سانتی گراد نبایستی پایین بیاید).بذور کاشته شده پس از جوانه زنی و رشد کامل در حد 10 cm در گلخانه تا اوسط فروردین ماه نگهداری و برای کاشت در محل مناسب و جوی پشته های احداثی نشاء های داخل گلدان می بایستی اقلا به مدت یک هفته تا 10 روز در بیرون از گلخانه و فضای باز در مقابل تابش نور خورشید بماند تا ساقه های علفی بوته ها حالت خشبی به خود بگیرد و به اصطلاح کشاورزان ساقه ها چوبی شود و از شکنندگی آنها کم شود.



: منابع  

http://en.wikipedia.org/wiki/Eggplant

http://fa.parsiteb.com/acology.php?nid=228

نارگیل

http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=a687

http://www.nhm.ac.uk/nature-online/species-of-the-day/scientific-advances/industry/solanum-melongena/index.html