درخت مرجان که در میان فارسی زبانان به فردوسی شناخته می شود، درخت رسمی شهر لس آنجلس و گل آن گل ملی دو کشور آرژانتین و اروگوئه است.
درختچه یا درختی کوچک است با شاخه های گل دهنده که با زیا د شدن عمرشان قهوه ای رنگ می شوند و پس از جوانه دهی می میرند و شاخه های قوی از ریشه یا بیخ ساقه بر می خیزند. البته در دوره رشد و پس از از بین رفتن گل ها، برگ های سبز تیره، زیبایی گیاه را تا دوره خزان آن حفظ می کنند.
این گونه گیاهی بخوبی در زمین های مرطوب و باتلاقی می تواند رشد کند. در مناظر شهری از این گیاه به دلیل گل های قرمز رنگ و زیبایش در زیباسازی پارک ها استفاده می گردد. این گونه دارای دو واریته Erythrina crista-galli L. var. hasskarlii و Erythrina crista-galli L. var. leucochlora می باشد.
گل فردوسی درختی کوچک با قطر تنها حدود 50 سانتی متر می باشد. ارتفاع این درختان 5 تا 8 متر نیز می رسد، اگر چه در آرژانتین ارتفاع آن می تواند به 10 متر نیز برسد. این گیاه دارای ریشه های عمودی است که دارای گره هایی حاوی باکتری های تثبیت کننده نیتروژن است که عمل تثبیت نیتروژن را انجام می دهد. گل فردوسی دارای تنه چوبی با شاخه هایی پوشیده از خارهای قوی می باشد. دمبرگ های این گیاه نیز در بعضی موارد دارای خارهایی هستند.
برگ ها نیزه ای یا تخم مرغی یا کشیده، به طول 10 تا 15 سانتی متر و بدون کرک هستند. گل ها بصورت مجتمع در گل آذین های خوشه ای حضور دارند. گل ها به طول 5 سانتی متر و قرمز رنگ می باشند. در برخی مناطق رنگ گل ها صورتی است. میوه این درخت بصورت خشک و از نوع لگوم ها یا نیام داران است. بذرهای قهوه ای رنگ و استوانه ای شکل در این لگوم ها جای دارد. گلدهی این گیاه از اردیبهشت ماه آغاز شده و تا اواخر مهرماه ادامه دارد. گل ها دارای شهد فراوان است که حشرات را به خود جذب می کند و بنابراین گرده افشانی آن توسط حشرات انجام می شود.
شرایط محیط رشد:
آب وهوا: آبیاری بطور متوسط نیاز دارد اما نسبت به خشکی هم مقاومت قابل ملاحظه ای از خود نشان می دهد به طوریکه در طراحی فضای سبز در مناطق خشک و کم آب زیاد به کار می رود. شرایط مطلوب آن رشد در نواحی مرطوب و معتدل یا گرم است و به نور کامل آفتاب احتیاج دارد.
خاک : در خاک های سبک شنی و لومی متوسط و سنگین رشد می کند ولی خاک مطلوب آن خاک مرطوبیست که به خوبی زهکشی شده باشد. Ph خنثی بین ۶٫۶ تا ۷٫۵ برای این گیاه مطلوب است.
این گیاه به عنوان گیاهی زینتی جهت کشت در حاشیه خیابان ها، سطح چمن ها و طراحی فضای سبز در مناطق خشک و کم آب کاربرد دارد.
از آفات گل فردوسی در گلخانه می توان به عنکبوت قرمز و سته ها اشاره کرد. این گیاه بیماری خاصی ندارد.
این گیاه از دو روش جنسی (بذر) و غیرجنسی (قلمه) تکثیر می شود. اما روش تکثیر رایج آن از طریق بذر می باشد.
بذور این گیاه سمی است و در استفاده از آن باید دقت کرد. همچنین شاخه های این گیاه دارای خار می باشد که هنگام چیدن آنها باید دقت کرد.
: منابع
http://davesgarden.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Erythrina_crista-galli
http://golvagiah.com
نارگیل
http://www.gologiah.ir
https://www.rhs.org.uk/plants
مظفریان، ولی الله. ۱۳۸۳٫ درختان و درختچه های ایران. چاپ اول. ناشر: فرهنگ معاصر.