بر اساس چسبیدن گوشت به هسته این میوه به دو دسته هسته‌جدا وهسته‌چسب تقسیم می‌شوند. یکی از میوه هائیکه تا حد زیادی با هلو ارتباط دارد شلیلاست. ارتباط شلیل‌ها با هلو تا حدی است که در واقع گاهی اوقات محصولات هلو حاوی تعداد کمی شلیل هستند و برعکس. شلیل در واقع نوعی هلو با ژن مغلوب است که تولید میوه‌های بدون کرک می‌کند. درخت هلو سه نوع شاخه ساده، مرکب و کاذب تولید می‌کند. شاخه‌های ساده فقط جوانه رویشی تولید می‌کنند. شاخه مرکب، جوانه رویش و زایشی و شاخه کاذب در طول شاخه جوانه زایش و در نوکم جوانه رویشی تولید می‌کند که در هنگام هرس نوک شاخه کاذب حذف می‌شود. جوانه گل هلو ساده بود و در جانب شاخه‌های یک ساله تشکیل می‌شود.

 

درخت هلو از قدیم الایام در چین وجود داشته و از آنجا به نقاط دیگر جهان راه یافته است . درقرون وسطی از آن بصورت یک داروی گیاهی استفاده میشده است . برگ درخت هلو را برای بیماری صرع و سنگینی گوش ، پوست درخت هلو را برای رفع بوی بد دهان و مغز هسته آنرا برای رفع سردرد و اختلالات دستگاه هضم ،‌قرس و رفع بیماریهای ادراری بکار می رود.درخت هلو درختی است زیبا به بلندی تقریبا 5 متر که دارای شاخه های زیادی می باشد . برگهای آن بیضی شکل و دراز ودارای کناره های اره ای است . گلهای هلو زودرس هستند و قبل از باز شدن برگها ظاهر شده و منظره زیبایی به درخت می دهد . گلهای هلو برنگ صورتی ، قرمز یا سفید می باشد . میوه هلو گرد و برنگ طلایی و سرخ که روی آنرا کرکهای زیادی پوشانده است می باشد . هسته هلو بسیار سخت است و دارون آن مغز هسته قرار درد که تلخ است .


 در آب و هوای گرم بهتر نتیجه می داد و در نقاط سرد یا معتدل به خوبی منطق گرم رشد ننموده و محصول خوبی نخواهد داد و در این منطق باید این درخت را در گرمترین نقطه باغ بکارند و درختا ها را به فرم های پهن پاکوتاه پرورش دهند.


 فاصله این درختان از یکدیگر حداکثر 5 متر در نظر گرفته می شود در اراضی قابل نفوذ که زود گرم می شود آن را می کارند و به عکس در اراضی رسی یا سدر نباید آن را کاشت . بعضی از انواع آن مستقیماً بوسیله هسته ولی انواع بیشتر آن بوسیله پیوند تکثیر می شوند .


پایه درخت هلو را می توان از کاشتن بذر هلو ، بادام ، شلیل ، و آلو تهیه نمود که البته پایه هلو و شلیل ارجحیت دارد بذر هلو را می توان علاوه بر خزانه در محل اصلی نیز کاشته و در همان محل پیوند بزنند.


 میوه این درخت اکثرًا روی شاخه های یک ساله است بنابراین جوانه گل روی شاخه های چون ظاهر می شوند و هرس درخت هلو با توجه به این نکات باید صورت بگیرد .


هلو دارای انواع زیادی است هلو دارای کرک و هسته به گوشت چسبیده یا هسته آن به آسانی از میوه جدا می گردد نوع دیگر شفتالو است که میوه آن بودون کرک و رقم دیگر شلیل است.


هلو ها و شلیل ها تقریبا" مانند هم هستند اما پوست میوه شلیل ها پرز ندارند. شلیل ها به خسارت حشرات بیشتر حساس هستند که در صورت حمله حشرات در زمان گلدهی موجب تولید میوه های بد شکل در شلیل ها می گردد.پرنده ها رنگ قرمز شلیل ها را دوست دارند.


هر دو نوع درخت به خاک دارای زهکشی خوب و کود دهی نیاز دارند.



ارقام 


هلو ها : البرتا , رد هیون , سانکرست 

شلیل ها : ردگلد , فانتازیا , اسنو کوئین , رد دیاموند.



افات و بیماری ها معمول و کنترل آنها 

 پوسیدگی قهوه ای : سمپاشی مس تثبیت شده و یا بردو در طی زمستان در کنترل این بیماری موثر است .

پوسیدگی طوقه : از این بیماری با دور نگه داشتن طوقه درخت از خیس شدن توسط آب ابیاری می توان جلوگیری نمود.

پیچیدگی برگ هلو: در زمان خواب درختان از ترکیبات مسی برای کنترل این بیماری استفاده می شود.


 

برنامه نگهداری در فصل پائیز 

 در زمان ریزش برگ در پائیز, تمام میوه های مومی شده را ازدرخت چیده و شاخه های مرده را هرس و قطع کنید و اولین سمپاشی دوره خواب را انجام دهید. برخی قارچکش های مسی را به تنهایی و برخی دیگررا در اختلاط با روغن به کار می روند که روغن به چسیبدن مس به درخت کمک می کندو همچنین این روش موجب کنترل شپشک ها نیز می شود. بعد از ریزش کامل برگها در پائیر , برگ ها را با خاک ورزی زیر خاک نمود.این امر به جلوگیری از انتشار اسپور های قارچ کمک می کند.


نیمه زمستان 

هلو ها و شلیل ها زودتر از هر درخت میوه دیگر هرس می شوند. این درختان برای میوه دهی از شاخه رشد یافته سال گذشته استفاده می کنند.حدود نصف رشد سال جاری را حذف کنید. سمپاشی دوره خواب درختان در این زمان انجام می شود و از سموم مسی و روغن در این زمان استفاده می کنند.

علف های هرز زیر درختان به عنوان گیاهان میزبان تریپس و سایر حشرات عمل می کنند که به گل و میوه جوان خسارت می زنند.حضور علف هرز و گراس ها زیرسایه انداز درخت توصیه نمی شود اما رویش گراس بین ردیف های درختان به حفظ رطوبت و کاهش دمای خاک در منطقه ریشه کمک می کند.

آبیاری ممکن است در بهار بسته به باران های بهاری لازم گردد.


اواخر بهار , اوایل تابستان 

 - به بیماری پیچیدگی برگ هلو توجه کنید . برگ های جدید جای برگ های مریض را می گیرند. حسارت حشرات موجب بدشکلی در میوه می شوند. در صورت نیاز ابیاری کنید.مصرف کود ازته به مقدار زیاد موجب اسیب دیدن طعم و ظاهر میوه می گردد.


- اواخر تابستان , بعد از برداشت 

- در این زمان درختان خود را برای سال بعد اماده می سازند.به کود دهی خوب و ابیاری تا زمان ریزش طبیعی درختان ادامه دهید.طوری که این عملیات موجب رشد زیاد در درختان نشودبلکه در درخت انرژی زیادی در ریشه ها و تنه ذخیره گردد.